امضای تفاهنامه همکاری بین اعضای کمیته مدیریت جامع تالاب چغاخور در چهارمحال و بختیاری

به گزارش مهسان بلاگ، اعضای کمیته استانی مدیریت جامع تالاب بین المللی چغاخور چهارمحال و بختیاری به استناد بند ب ماده 38 برنامه ششم توسعه و تبصره 1 ماده 5 آیین نامه نحوه حفاظت، احیاء و مدیریت تالاب های کشور مصوب 1396 و با هدف مشارکت در اجرای برنامه تدوین شده تفاهمنامه همکاری امضا کردند.

امضای تفاهنامه همکاری بین اعضای کمیته مدیریت جامع تالاب چغاخور در چهارمحال و بختیاری

به گزارش خبرنگاران به نقل از روابط عمومی اداره کل میراث فرهنگی، مجید نظری دهکردی، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار چهارمحال و بختیاری روز یکشنبه در نشست امضای این تفاهمنامه گفت: بهره برداری منطقی در کنار حفاظت ار منابع آبی موجود مورد توجه مسئولان و دست اندرکاران باشد.

نظری دهکردی تاکید نمود: خشکسالی و کم آبی جزئی از زیست بوم محسوب می شود که برنامه ریزی برای مدیریت صحیح آن ضرورت دارد.

او اضافه نمود: تالاب ها همیشه وابسته به فعالیت های انسانی در بالادست هستند و باید برای مدیریت بهینه از آن های برنامه ریزی علمی ارائه و اقدامات لازم عملیاتی شود.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری نیز گفت: امضای این تفاهمنامه به توسعه گردشگری در تالاب بین المللی چغاخور یاری می نماید.

مهرداد جوادی توضیح داد: با امضای این تفاهمنامه می توان زمینه ساماندهی در سرمایه گذاری های بخش خصوصی و دولتی را فراهم کرد.

او اعلام کرد: توسعه بخش های مختلف مرتبط با گردشگری چهارمحال و بختیاری به عنوان قطب گردشگری ایران از محوری ترین و مهمترین برنامه های دولت تدبیر و امید به شمار می رود.

این تفاهمنامه اصلاحاتی با معانی مشروح شامل تالاب، مدیریت زیست بومی، کنوانسیون رامسر پیش بینی و آورده شده است.

با توجه به اینکه تالاب چغاخور در سطح ملی و بین المللی یک زیست بوم بسیار با ارزش و با اهمیت بوده که دارای تنوع زیستی غنی، چشم انداز بدیع با پتانسیل تعدیل آب و هوای منطقه گردشگری و همچنین ارزش های اجتماعی و فرهنگی است و با توجه به اینکه این تالاب به عنوان یک تالاب بین المللی به ثبت رسیده در کنوانسیون رامسر و در سازمان علمی، فرهنگی ملل متحد یونسکو (UNESCO) به عنوان یک ذخیره گاه زیست کره شناخته شده؛ با آگاهی از اینکه این تالاب به فعالیت های انسانی در سطح حوضه وابسته است؛ با ابراز نگرانی از اینکه شرایط کم آبی ممکن است کارنمودهای این زیست بوم با ارزش را تهدید نماید؛ با تاکید بر مشارکت کلیه ذی نفعان دولتی؛ غیر دولتی و جوامع محلی در حفظ و بقای تالاب چغاخور؛ با بهره گیری و استناد به مفاد و مقررات جاری و به ویژه قوانین برنامه 5 ساله توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور بویژه بند ب ماده 38 قانون ششم توسعه، قانون حفاظت، احیاء و مدیریت تالاب های کشور و آئین نامه نحوه حفاظت، احیاء و مدیریت تالاب های کشور در راستای استقرار رویکرد مدیریت زیست بومی برای تالاب بین المللی چغاخور و مدیریت یکپارچه منابع آب و خاک آن؛ ضمن تائید لزوم تقویت همکاری های مشترک بین کلیه ارگان های داخلی مرتبط در سطح حوضه آبریز این تالاب به عنوان یک زیست بوم واحد؛ همچنین با توجه به اینکه اجرای برنامه های مختلف پیش بینی شده در برنامه مدیریت تالاب و انواع بهره برداری ها، مستلزم رعایت قوانین بالادستی کشور است، این تفاهمنامه همکاری مشترک مشتمل بر مفاد زیر امضاء شد.

در ماده یک محدوده جغرافیائی همکاری های این تفاهمنامه آمده است: این تفاهمنامه تالاب بین المللی چغاخور و زمین های واقع در حوضه آبریز آن را در بر می گیرد.

ماده دو برنامه مدیریت جامع تالاب 3 اصل شامل چشم انداز مدیریت بلند مدت، هدف کلی مدیریت تالاب و اهداف راهبردی مدیریت جامع را دارد.

براساس اصل چشم انداز مدیریت بلند مدت تالاب چغاخور، در 25 سال آینده، تالاب چغاخور دارای اکوسیستم پویا خواهد بود که برپایه مدیریت جامع حوضه آبریز دارای آب کافی و سالم و تنوع زیستی غنی و محیط زیست مطلوبی است که کلیه ذی نفعان به حقوق آن احترام گذاشته و تعلق عاطفی به آن دارند.

طبق اصل هدف کلی مدیریت تالاب چغاخور، ایجاد نظام مدیریت یکپارچه زیست بومی و هیدروژئولوژیک تالاب چغاخور مبتنی بر اصول مشارکت مؤثر کلیه ذی نفعان به خصوص جوامع محلی در امور مدیریت و بهره برداری خردمندانه و عالمانه از تالاب چغاخور مورد توجه قرار گرفته است.

اصل اهداف راهبردی مدیریت جامع تالاب چغاخور نیز شامل 5 بخش مدیریت مناسب منابع آب و خاک، احیای تنوع زیستی تالاب، مدیریت کاربری اراضی و ساخت و سازهای اطراف تالاب، افزایش آگاهی در مورد ارزش ها و کارنمودها و تهدیدات تالاب و ارتقای مشارکت عمومی و همچنین تامین معیشت پایدار و معیشت های جایگزین حاصل از ارتقای مشارکت عمومی است.

ماده سه این تفاهمنامه شامل ساز و کارهای اجرائی است که براساس آن و مطابق ساختار موجود در برنامه مدیریت، کمیته استانی مدیریت جامع تالاب چغاخور در سطح استان تشکیل می شود.

در تبصره 1 ماده 3 این تفاهمنامه که وظایف اصلی کمیته استانی را مشخحص نموده، اجرای برنامه تدوین شده برای مدیریت تالاب با ضمانت اجرایی یک سند استانی، بازنگری و اقدامات پیش بینی شده در برنامه مدیریت در فواصل مختلف زمان پیشنهادی، تعریف پروژه و تخصیص اعتبارات سالانه و استانی و یا ملی برای اجرای اقدامات اجرایی پیش بینی شده در طرح مدیریت، برنامه ریزی، پیشنهاد و پیگیری تخصیص به موقع برای اقدام های مورد احتیاج، آنالیز و تأیید برنامه های پیشنهادی سالانه دستگاه ها در مورد مدیریت تالاب و اخذ راهکارهای مختلف ادارات ذی ربط و ارائه راهکارهای مدیریتی در شرایط خاص، تسهیل در هماهنگی های بین بخشی با ایجاد یک گردش کار مدیریتی برای ارسال و ابلاغ دستورهای اجرایی و موظف بودن ادارات به انجام این دستورهای استانی، همسوسازی برنامه های اجرایی دستگاه های دولتی در محدوده تالاب، آنالیز پیشنهادهای مرتبط با تالاب رسیده به کمیته، ارائه آن به سازمان های مسئول مرتبط با آن و اظهار نظر در مورد آن به متقاضی و اداره مربوطه، نظارت، پایش، ارزیابی اجرای برنامه مدیریت تدوین شده و تأیید گزارش سالانه (سال قبل) دستگاه های اجرایی کمیته مورد توجه قرار گرفته است.

همچنین در تبصره 2، ماده 3 این تفاهمنامه آمده است که کمیته استانی مدیریت تالاب چغاخور می بایست نسبت به ایجاد دبیرخانه دائمی مدیریت تالاب در اداره کل حفاظت محیط زیست برای انجام نظارت بر عملکرد کمیته های شهرستانی و آنالیز پیشنهادهای کمیته های مذکور و ابلاغ تصمیم گیری های مدیریتی استانی به صورت ارسال مکاتبات اداری و اطلاع رسانی اداری اقدام کند.

در تبصره 3، ماده 3 معین نموده که اعضای کمیته استانی شامل رئیس، دبیر و اعضا مطابق فلوچارت ساختار پیشنهادی برنامه مدیریت جامع تالاب بین المللی چغاخور باشد.

در تبصره 4، ماده 3 ریاست کمیته در سطح استان بر عهده استاندار سپرده و براساس تبصره 5 ماده 3 مدیرکل حفاظت محیط زیست استان به سمت دبیر دبیرخانه کمیته استانی معین شده است.

ماده چهار این تفاهمنامه با عنوان ساز و کارهای اقتصادی می گوید: برنامه مدیریت جامع تالاب چغاخور پس از تصویب و ابلاغ به دستگاه های اجرایی، به عنوان سندی در نظر گرفته خواهد شد که مبنای تصمیم گیری و اقدام در مورد پروژه های توسعه ای در سطح حوضه آبریز و اقدامات مرتبط با تالاب در بخش های مختلف خواهد بود و دستگاه های ذی نفع و متولی (سازمان مدیریت و برنامه ریزی) در سطح استان نیز بایستی به عنوان سند بالادستی در راهنمایی منابع و بودجه اقتصادی دستگاه های اجرایی برای انجام اقدامات پیش بینی شده در سند مذکور به عنوان اولویت به آن توجه داشته باشند.

این تفاهم نامه در 5 ماده، 7 تبصره و 26 نسخه که هر یک از اعتبار و ارزش واحدی برخوردار است تهیه و تنظیم و در تاریخ 24 شهریور 1398 هجری خورشیدی به امضاء طرفین رسیده و از تاریخ امضا، لازم الاجرا است.

این تفاهم نامه از تاریخ امضاء تا 5 سال اعتبار دارد و پس از آن نیز تا اعلام کتبی هر یک از طرف ها به قوت خود باقی خواهد بود.

در این تفاهمنامه تعریف تالاب براساس ماده (1) قانون کنوانسیون مربوط به تالاب های مهم بین المللی بویژه تالاب های زیستگاه پرندگان آبزی (کنوانسیون رامسر) مصوب 1352، شامل مرداب ها، باتلاق ها و لجن زارها یا آب های طبیعی یا مصنوعی اعم از دائمی یا موقت بوده که آب های شیرین، تلخ یا شور در آن به صورت راکد یا جاری یافت می شود از آن جمله است و آب های دریا که عمق آن ها در پایین ترین نقطه جزر از 6 متر تجاوز نکند.

همچنین در این تفاهم نامه مدیریت زیست بومی شامل مدیریت زیست بومی فرآیندی جامع نگر، راهنمایی کننده و نظارتی برای پایش و ارزیابی تمامی اقدامات و ساز و کارهای اجرایی بوده که براساس فرآیندهای زیست بومی به منظور حفاظت، احیاء و بهره برداری پایدار از حوضه آبریز تالاب تهیه و مبنای اقدام قرار می گیرد.

تعریف کنوانسیون رامسر در این تفاهمنامه به این صورت آمده که کنوانسیون مربوط به تالاب های مهم بین المللی بویژه تالاب های زیستگاه پرندگان آبزی بوده که در سال 1351 از سوی کشور ایران به امضا رسیده است.

تفاهمنامه اعضای کمیته استانی مدیریت جامع تالاب بین المللی چغاخور چهارمحال و بختیاری که به استناد بند ب ماده 38 برنامه ششم توسعه و تبصره 1 ماده 5 آیین نامه نحوه حفاظت، احیاء و مدیریت تالاب های کشور مصوب 1396 و با هدف مشارکت در اجرای برنامه تدوین شده را استاندار چهارمحال و بختیاری، معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار، رؤسای کل دادگستری، سازمان مدیریت و برنامه ریزی، دانشگاه شهرکرد، دانشگاه علوم پزشکی، مرکز بهداشت، دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه شهرکرد، مرکز تحقیقات و آموزش جهاد کشاورزی، شبکه تشکل های محیط زیستی و منابع طبیعی، فرمانده نیروی انتظامی، مدیران عامل شرکت های آب منطقه ای و آب و فاضلاب روستایی و مدیران کل حفاظت محیط زیست، جهاد کشاورزی، صنعت معدن و تجارت، راه و شهرسازی، میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی، منابع طبیعی و آبخیزداری، آموزش و پرورش، بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، فنی و حرفه ای، امور عشایر، هواشناسی، دفتر مدیریت بحران، تعاون روستایی، دامپزشکی، شیلات و نماینده جوامع محلی و دبیر شبکه سازمان های مردم نهاد استان امضاء کردند.

تالاب بین المللی چغاخور در 75 کیلومتری شهرکرد واقع شده و یکی از مهمترین مقصدهای گردشگری مسافران داخلی و خارجی ورودی به چهارمحال و بختیاری است.

dorezamin.com: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور ارزان، تور لحظه آخری، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

منبع: میراث آریا
انتشار: 26 آبان 1400 بروزرسانی: 26 آبان 1400 گردآورنده: mahsanblog.ir شناسه مطلب: 16888

به "امضای تفاهنامه همکاری بین اعضای کمیته مدیریت جامع تالاب چغاخور در چهارمحال و بختیاری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "امضای تفاهنامه همکاری بین اعضای کمیته مدیریت جامع تالاب چغاخور در چهارمحال و بختیاری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید